O galerie de artă din Cluj se transformă într-un hub cultural, destinat studenților de la Universitatea de Artă și Design, artiștilor consacrați și iubitorilor de artă. În schimbul unei cotizații simbolice, studenții și artiștii pot folosi spațiile generoase ale galeriei Cluj Art pe post de ateliere de lucru, spații de expoziție sau spații de socializare.
Clujul se confruntă cu o lipsă acută de spații de expunere pentru artiști, iar chiriile mari îi determină pe artiștii care au nevoie de spații pentru atelierele de lucru să caute tot felul de improvizații. Unii artiști creează și expun în foste spații industriale sau în clădiri nefinalizate. În acest context, una dintre cele mai mari galerii de artă din Cluj a decis să le ofere artiștilor posibilitatea de a crea chiar în spațiile de expoziție, spune fondatorul Cluj Art, Eugen Moț.
”Galeria va găzdui și evenimente de socializare, inclusiv degustări de vin sau de cafea, la care vor avea acces toți membrii cotizanți ai asociației care gestionează hub-ul cultural. Cotizațiile vor fi simbolice: un iubitor de artă va plăti cinci euro pe lună, un student 10 euro pe lună, iar un artist consacrat 20 de euro pe lună. Modelul care i-a inspirat pe cei care conduc galeria de artă este cel al hub-urilor destinate start-up-urilor din industria IT. În fond, dacă modelul a funcționat pentru IT, de ce nu ar funcționa și în alte industrii creative”, se întreabă fondatorul Cluj Art, Eugen Moț.
Galeria clujeană s-a remarcat în ultimii ani prin inițiative care au avut ecou la nivel internațional. Este vorba de organizarea unor expoziții cu artiști români în Spania, Italia și Bulgaria.